Tarkastusvelvollisuus asuntokaupassa

Oman asunnon osto on monille ihmisille yksi suurimmista hankinnoista elämän aikana. Asuntokaupan yhteydessä kannattaakin olla valppaana, jotta jälkikäteen ei tule odottamattomia yllätyksiä. Yksi valppaana olemisen paikka on niin sanottu asunnon tarkastus ennen asuntokauppaa. Ostajan velvollisuuksiin asuntokaupassa kuuluu asunnon tarkastaminen ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Tarkastusvelvollisuus koskee sekä asunto-osakkeita että kiinteistöjä.

Asuntokauppaan liittyvä tarkastusvelvollisuus on määrätty laissa ja koskee sekä asunto-osakkeita että kiinteistöjä

Kiinteistökauppaa Suomessa säätelee maakaari, jonka mukaan ostaja ei saa vedota laatuvirheenä seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä (Maakaari 540/1995, 1 luku 22§). Ostaja ei myöskään voi jälkeenpäin vedota virheenä sellaiseen seikkaan, joka hänen oletetaan tienneen kauppaa tehtäessä.

Asunto-osakkeiden kauppaan sovelletaan puolestaan asuntokauppalakia. Myös asunto-osakkeiden ostajan tulee tarkastaa asunto ennen asuntokaupantekoa, sillä ostaja ei voi enää jälkeenpäin vedota virheenä seikkaan, jonka olisi voinut tarkastuksessa havaita tai jonka hänen voidaan olettaa tienneen ennen kaupantekoa (Asuntokauppalaki 843/1994, 6 luku 12§).

Mitä kaikkea siis pitää tarkastaa?

Lähtökohtana asuntokaupassa on jokaisen osapuolen rehellinen ja oikeudenmukainen toiminta. Ostajan ei tarvitse tarkistaa myyjältä tai välittäjältä saatujen tietojen paikkansapitävyyttä ilman erillistä syytä. Tavanomainen huolellisuus on tarpeen tarkastusvaiheessa ja tarkistaa pitää kaikki sellaiset tilat, joihin ostajalla on esteetön pääsy, mukaan lukien asunnon mahdolliset ullakko- ja kellaritilat. Kiinteistökaupan yhteydessä rakennusten lisäksi on ostajan hyvä tarkistaa myös kiinteistöön sisältyvät ulkoalueet.

Tarkastuksen yhteydessä ei siis ole tarkoitus suorittaa teknisiä toimenpiteitä tai mittauksia, ellei asunnon kunnossa herää epäilyksiä tarkastuksen yhteydessä, kuten esimerkiksi kosteusvaurioiden merkkejä. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka suorittaa tarvittavat toimenpiteet ongelman kartoittamiseksi.

Kuntotarkastus ei sulje pois ostajan tarkastusvelvollisuutta. Kuntotarkastuksesta lisää seuraavassa postauksessamme!

Lähde: SKVL

Autamme sinua mielellämme, mikäli jokin asia asunnon oston tai myymisen kanssa askarruttaa.

Ota rohkeasti yhteyttä suoraan välittäjiimme tai toimistoomme:

????+358 44 2601 637

????info@naytonpaikka.com