Opas ensiasunnon ostajalle

Onko ensiasunnon osto ajankohtaista? Tai oletko epävarma siitä, mitä sinun tulee ensiasunnon ostajana ottaa huomioon? Ei hätää! Tästä löydät muutaman vinkin ensiasunnon ostajalle.

Kuka on ensiasunnon ostaja?

Ensiasunnon ostaja on kaupantekohetkellä   18–39-vuotias henkilö, joka ei ole aiemmin omistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 % tai enempää. Ehtona on myös se, että ostettava asunto tulee vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen kuuden kuukauden sisällä kaupantekohetkestä.

Rahoitus ja sopivan kohteen löytäminen

Pankkien kilpailutus ja rahoituksen hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, kun sinulla on osviittaa siitä, minkä hintaisen asunnon pystyt ostamaan. Näin sinun helpompi lähteä etsimään juuri sinulle oikeaa ensiasuntoa. Valmis lainalupaus myös helpottaa, kun löydät asunnon, jonka haluat itsellesi.

Asuntoa etsiessä tulee ottaa huomioon asumisen kokonaiskustannukset. Lainanlyhennyksen lisäksi jää maksettavaksesi esimerkiksi myös lainakorot. Myös omaa budjettia ja sen riittävyyttä tulee suunnitella etukäteen. Sinulla pitäisi olla selvillä, kuinka paljon itselläsi on varattuna muihin asumiskustannuksiin, kuten esimerkiksi yhtiövastikkeeseen ja veden- sekä sähkönkulutukseen.

Kun ensiasunnon osto on ajankohtaista, kannattaa sinun pohtia tarkkaan myös sitä, mitä asumiselta haet. Haluatko asua esimerkiksi kerrostalohuoneistossa keskustan sykkeessä vai luonnon läheisyydessä rivitaloasunnossa? Lue lisää asumisen kriteereistä asunnon ostajan oppaasta.

Ensiasunnon ostamisen koukerot

Ensiasunnon ostajana sinua voi mietityttää monet asiat, etkä ehkä ole täysin selvillä kaikista ostoprosessiin liittyvistä seikoista. Meillä on lohduttavia uutisia: Keskusteltuamme useiden ostajien kanssa on käynyt selville, että tämä on hyvin yleistä ensiasuntoa hankkivien keskuudessa.

Vinkkaamme nykäisemään välittäjääsi rohkeasti hihasta! Me olemme asuntokaupan asiantuntijoita ja neuvonantajia – tehtäviimme kuuluu auttaa asiakasta sekä etsiä vastaus kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Älä epäröi kysyä meiltä. Voit lähettää sähköpostia tai soittaa, niin autamme sinua eteenpäin.

Jäikö jokin mietityttämään?

Lue lisää vinkkejä asunnon ostajan oppaasta tai ota yhteyttä ammattitaitoisiin välittäjiimme. Me autamme sinua kaikissa asuntokauppaan liittyvissä kysymyksissä.

Tarkasta myös myynnissä olevat kohteemme.

Jos asuntokriteerit ovat selvillä, mutta sopivaa kohdetta ei löydy, voit tehdä kanssamme ostotoimeksiannon. Ostotoimeksiannon avulla etsimme sinulle unelmiesi kodin.