Kun on ongelma, usein on myös ratkaisu

Oletko jo lukenut ohjeita epidemiasta selviytymiseen; yhdeksän asiaa, jotka sinun tulisi ottaa huomioon, Koronaopas yrittäjille, miten tulisi toimia poikkeusolosuhteissa jne. jne.? Ai olet, niin minäkin.

Ennen pääsiäistä kirjoitin ”Kohti valoa”– kirjoituksen, jossa oli tarkoitus avata sen hetkistä tilannetta asuntomarkkinoilla välittäjän näkökulmasta ja ehkä vähän myyjienkin.

Nyt vappuaattona ajattelin kertoa hieman, miten meillä, Näytönpaikassa tähän koronakriisiin on suhtauduttu ja miten on toimittu.

Otsikon mukaan, oletus oli, että meillä on ongelma. Totta, valtakunta kiinni, talous jumissa, lomautuksia pilvin pimein, sosiaalista elämää rajoitettu ennennäkemättömällä tavalla. Hiipi mieleen ajatus, että tässäkö tämä meidänkin tarinamme oli. Kyllä, siis meilläkin oli ongelma. Kysymys nyt kuuluikin, miten tähän suhtaudutaan, kuinka toimitaan rajoitetussa ympäristössä, ottavatko toimeksiantajat asuntojaan pois myynnistä, pystymmekö tekemään uusia toimeksiantoja, ja jos, niin saammeko ne asunnot kaupaksi?

Kuten monella muullakin alalla, kiinteistönvälitysliikkeillä ansainta tapahtuu vasta onnistuneen suorituksen, asuntokaupan yhteydessä. Siihen asti pitää jostain rahaa löytyä, palkat pitää maksaa, markkinointi pitää hoitaa sovitulla tavalla ja ennen kaikkea, kriisistä huolimatta, sovituista velvoitteista ja annetuista lupauksista tulee pitää kiinni kaikissa olosuhteissa.

Ongelman kohdatessa olin onnekas.

Tiesin, että minulla on rinnallani niin kokeneita, kaiken nähneitä kollegoja, kuin myös nuoria, innovatiivisia, lojaaleja, uuteen helposti tarttuvia huikeita ihmisiä. Huomasimme heti kriisin alussa, että monet välittäjät näkivät tämän hyvänä ”tekosyynä” vetäytyä kuoreen, tekemällä vain pakolliset ja tarpeelliset toimenpiteet, eli jalat sohvalle ja odottelemaan. Kävimme pitkiäkin keskusteluja myyntijohtajamme Jukan ja myyntipäällikkö Kristan kanssa, joilla on armoton vainu siihen kuuluisaan ”kenttään”. Kokemuksen äänellä, Jukka painotti normaalien rutiinien säilyttämistä, arjen tärkeyttä ja liikkeen merkitystä. Krista oli samaa mieltä, ensimmäinen askel kohti valoa oli meille selkeä: Liikettä!

Jokainen kontakti on nyt äärimmäisen tärkeä, palataan voimakkaasti välittäjän perustyöhön, keskitytään jokaiseen arviokäyntiin kuin teatterissa ensi-iltaan. Onneksemme näitä ensi-iltoja on ainakin vielä riittänyt.

Tuli toisen askeleen vuoro. Tässä vaiheessa kuvaan astuivat meidän ”junnut”. Markkinointivastaava Angelina painoi päälle kuin yleinen syyttäjä ja ehdotteli inspiraatiopuuskissaan mitä mielenkiintoisimpia ajatuksia. Jasmin marssi digitaalisuuden tuomien etujen eturintamassa mitään pelkäämättä, onnistuen ponnisteluissaan loistavasti. Roope hoiti hommansa loistavasti, niin kuin ennenkin. Ikään kuin pienenä lisätwistinä koko soppaan hänestä on kuoriutunut armottoman tilannetajun omaava rautainen alan ammattilainen, jolle voin huoletta siirtää asian kuin asian hoidettavaksi. Jarkkokin kirmaa taas kuin nuori varsa. Muutkin ottivat asiakseen yleisen edun, ymmärsivät, että nyt on se paikka, jolloin Netflixin läpi pelaaminen on mahdollista, mutta työnteon ja tuloksen kannalta ei viisain vaihtoehto.

Edellä mainittujen lisäksi olen koko ajan tiennyt ja tuntenut, että niin tai näin, minulla on meidän konkareiden tuki. Rautarouva Terhi on ollut Näytönpaikan vahvuudessa alusta asti ja ollut vuodesta toiseen takuuvarma tuki ja turva. Kunnioitus on suuri. Timo, Anneli ja Jouko ovat aina olleet lojaaleja sotureita, tämä on osoittautunut nytkin todeksi.

Kolmas vaihe meillä onkin sitten edessäpäin.

Kiitos jo tässä vaiheessa meihin luottaneille asiakkaillemme, toivomme teitä muhkein määrin lisää.
Kuten totesin, olen onnekas. Meillä nämä kaksi tärkeää ensimmäistä askelta on sujunut hyvin. Ratkaisu on löytynyt omasta porukasta.
Tähän asti koetusta voidaan jo todeta, että meillä on myyntijohtaja ja myyntipäällikkö, jotka astuvat vielä enemmän esiin, kun Näytönpaikan etu sitä vaatii. Tulokset heidän kohdallaan ovat aivan käsittämättömiä, taitaa olla jopa niin, että ”Jukka Herra” teki ennätyskuukautensa sovittujen kauppojen suhteen koko urallaan! (Ja voin sanoa, että ura on ollut pitkä ja tuloksekas jo ennen.) Tamin sanoin: ” Chapeau”. Krista taas on painanut loppumattomalla energialla, uutta kokeillen, hyvää ilmapiiriä ylläpitäen ja takapuoleen potkien koko touhua uudelle tasolle.

Lopputulemana voinkin todeta, että ehkä turhan usein lähdetään keksimään fillaria uudestaan. Monesti riittää, kun lisätään siihen uusia ominaisuuksia ja laitetaan seuraava vaihde silmään.

Voi miten tärkeää on ollut huomata, että omina, elämäni vaikeimpina aikoina tuki on löytynyt todella lähellä. Voi miten tärkeää on ollut huomata, että on välittäviä ihmisiä ympärillä. Voi kunpa joskus voisin teitä kylliksi kiittää, rakkaat kollegat.

I Salute you !

Hyvää Vappua,
-J-