Asuntokaupasta ja sen liikkeistä uutisoidaan nykyään paljon. Kauppamäärät, asuntojen hinnat ja myyntiajat kiinnostavat kuluttajia, näin sen pitää olla, koska miksi kukaan julkaisisi artikkeleita, tiedotteita tai muuta toimituksellista liittyen asioihin, joista kukaan ei olisi kiinnostunut?
Asuntomarkkinauutisointi nykypäivänä — totta vai tarua
Ajan kuvaan kuuluen paljon julkaistaan myös perusteetonta, tai perustelemattomia juttuja. Harvoin pyritään luomaan asianmukaista kuvaa markkinoista, niiden muutoksista tai kehityssuunnista. Varsinkaan silloin, kun jutun takana on yksittäinen välitysliike. Usein toistuu sama kaava, että pyritään esittämään asiat tietyssä valossa, ja tilastojen avullahan pystymme tietyin reunaehdoin löytämään vaikka mitä mielenkiintoista.
Viime viikolla Turun Sanomat julkaisi artikkelin, jossa tulokulmana oli asuntojen hintojen kehitys Turun eri asuinalueilla. Prosentit olivat tietyillä alueilla silmiähiveleviä ja varmasti esimerkiksi 20540 postinumeroalueella asuvat hieraisivat silmiään lukiessaan jopa yli 25% hintojen noususta viimeisen viiden vuoden aikana. Tällaiset ulostulot ilman tarkempaa tarkastelua ovat harhaanjohtavia. Pitäisi tunkeutua myös numeroiden taakse, mitä on alueella tapahtunut, mitä on rakennettu, minkälaisia kauppoja tehty ja ennen kaikkea edes hieman tutkia, saattaisivatko ne kovat nousut johtua jostain järkevästä selityksestä, esim. vanhojen asunto-osakeyhtiöiden korjausvelan pienenemisestä toisin sanoen, selittyykö nousut jopa kokonaan suurilla remonteilla, joita yhtiöihin on tehty? Vai onko alueelle rakennettu ajanjaksolla paljon uutta asuntokantaa, joka tietysti normaalilla ajatuksen juoksulla nostaa keskihintoja? Voisiko siis olla, että nämä muikeat hinnannousut tietyillä alueilla selittyisivät maalaisjärjellä, eikä markkinan kehittymisellä?
Vertailun vuoksi KVKL, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto julkaisi tiedotteensa 16.1.2020 , jossa todettiin Turussa hintojen nousun olleen n. 1% luokkaa vuonna 2019. Kauppamäärissä nousua oli n. 3 %. Nämä luvut eivät tietenkään ole niin raflaavia, mutta näissä se totuuden siemen kuitenkin itää. Turussa ja Turun talousalueella asuntokauppa on käynyt siis tasaiseen tahtiin, hintojen muutokset ovat olleet erittäin maltillisia.
Näiden uutisointien lisäksi on sitten vielä nämä välitysliikkeiden omat tietokanavat, ns. markkinointikoneistot, jotka suoltavat jatkuvasti puolitotuuksia tai markkinoivat tiedoilla, joilla ei ole mitään totuusperää.
Miten tässä tiedon tulvassa pysyy kuluttajana kärryillä?
Helpoin tapa on soittaa ammattitaitoiselle välittäjälle ja pyytää häneltä apua oman asunnon arvonmääritykseen. Aikaa kuluu vähemmän ja saat varmasti ajantasaista ja paikkansa pitävää tietoa.
Lue SKVL:n asuntokaupan markkinaennuste alkuvuodelle 2020 tästä.