Välittäjän markkinatuntemus?

Monesti välittäjänä törmää lauseeseen: ” Kun meillä on nyt käynyt viisi välittäjää arvioimassa tämän meidän kodin ja hintahaitari on valtava, mihin tässä voi oikein luottaa?”

Markkina?

Ammattitaitoinen välittäjä muodostaa hintakäsityksensä toteutuneiden kauppahintojen lisäksi omiin kokemuksiin ja yleiseen markkinatilanteeseen peilaten. Totuus kuitenkin on, että jokaisen asunnon hinnan muodostaa tuo kuuluisa markkina. 

Mitä markkinalla kukakin käsittää, se onkin sitten toinen juttu. Asuntoa myytäessä markkina muodostuu ostajaehdokkaista, niitä joko on tai ei ole. Mikäli ostajaehdokkaita ei ole, on asunto yksinkertaisesti hinnoiteltu väärin. Toki välittäjän toimet ostajaehdokkaiden kartoittamiseksi ja löytämiseksi poikkeavat toisistaan aina sekä välittäjästä, että kiinteistönvälitysliikkeen toimintatavoista johtuen.

Tärkeintä onnistuneen asuntokaupan saavuttamiseksi on juuri tuon kuuluisan markkinan tunnistaminen ja asunnon oikea hinnoittelu suhteessa vallitsevaan markkinatilanteeseen.

Kohderymä

Miksi välittäjien hinta-arviot sitten poikkeavat toisistaan jopa kymmeniä prosentteja? Kyse on ammattitaidosta ja markkinatuntemuksesta. Ohjenuorana oikean hinnan löytämiseen voi pitää toimintatapaa, jossa alin arvioitu hinta heitetään roskikseen ja korkein vasemman olan yli. Totuus löytyy usein keskitieltä. Hinnan määrityksen jälkeen vaikuttavin tekijä on oikean kohderyhmän löytäminen. 

Asunnon ostajat ovat tänä päivänä erittäin valveutunutta porukkaa, ja karsivat kiinnostuksen kohteistaan raa’asti pois ylihinnoitellut kohteet. Asunnon myyjän tai myyntiä harkitsevan onkin hyvä muistaa, että yksikään välittäjä ei ole markkinaa suurempi. Toiset vaan tuntevat markkinat paremmin, ja myös uskaltavat sen sanoa, arvioidessaan asunnon toteutuvaa myyntihintaa.

Onko sinulla kokemuksia markkinaa suuremmista välittäjistä?