Kun aika on kypsä

Kun aika on kypsä

MITÄ TUO MUKANAAN KULUVA VUOSI ASUNTOMARKKINOILLE?

Alan suurin toimija SKVL RY julkaisi jo ennusteensa ensimmäisen kvartaalin asuntomarkkinoiden kulusta. Ennusteessa on koottu yhteen alan merkittävien toimijoiden näkemyksiä valtakunnallisesti ja lisäksi alueellisesti. Yhteisön toimitusjohtaja Jussi Mannerberg ottaa osuvasti kantaa myös ajankohtaiseen keskusteluun koronan kiihdyttämästä asuntokaupasta. Mannerberg luo mielenkiintoisen näkemyksen, jossa aiemmista, alan muiden toimijoiden heitoista poiketen, on ajatuksen pohjalle kerätty myös raakaa tilastotietoa. Hänen mukaansa korona ei olekaan yksin ”syypää” asuntokaupan ennätysvuoteen, vaan kehitys on alkanut jo aiemmin. ”Kyse on pysyvämmästä tilanteesta, jossa asunnonvaihto on osa elämän perusprosessia”, sanoo Mannerberg.  Raikasta, rohkeaa pohdintaa. 

ELÄMÄN PERUSPROSESSEIHIN KUULUU IKÄÄNTYMINEN, MYÖS TÄNÄ VUONNA.

Ikääntymisen myötä asumisen tarpeet muuttuvat. Omakotitaloista helppohoitoisempiin asumismuotoihin. Asuntomarkkinoita jarruttaa tällä hetkellä pula myytävistä asunnoista. Tähän eräänä syynä on esitetty uskalluksen puute myydä vanhaa taloa. Tähän taas vaikuttaa vahvasti uutisointi kiinteistökauppojen riidoista. Ja ajankuvaanhan kuuluu, että otsikot ovat raflaavia. Totuus kuitenkin on, että aniharva kiinteistökauppa ajautuu riitatilanteeseen. Tilastot kertovat, että välittäjäkaupassa näin tapahtuu todella harvoin. Vielä mielenkiintoisempi tieto on, että SKVL:n jäsenyritysten tekemissä kiinteistökaupoissa riita-asiat ovat vieläkin harvinaisempia. 

Haluankin rohkaista nimenomaan vanhempien, yli 20 vuotta vanhojen omakotitalojen omistajia myymään talojaan entistä tiiviimpään tahtiin, siis jos tarvetta on. Vastuullisuus kiinteistönvälittäjän työssä tulee entisestään korostumaan kuluvana ja tulevina vuosina. Varsinkin omakotitalojen tarjonta on asia, jolla saataisiin olemassa olevaa, valtavaa kysyntää purettua ja myyjät pääsisivät toimimaan asuntomarkkinoita ohjaavana veturina.

MITÄ ODOTTAA VUODELTA 2022?

Vuosi 2022 tuo toivottavasti myös tullessaan ostotoimeksiantojen lisääntymisen. Ja ei, en puhu nykyisen kaltaisesta toimintamallista, jossa tekaistuilla ostotoimeksiannoilla pyritään hankkimaan asuntoja myyntiin. Puhun aidosta asiakaslähtöisestä ammattipalvelusta, jossa lähdetään nimenomaan liikkeelle maksava asiakas keskiössä. Tähän avuksi me Näytönpaikassa olemme tuoneet esimakua tulevasta, “Anna Arkkitehdin Auttaa” – palvelun, jossa asiakas on aidosti keskiössä, tehdään, mitä tilataan ja ammattitaidolla palvellaan. Asiakasta kunnioittaen, työtään rakastaen ja siitä avoimesti viestien. 

Aiemminkin olen jo todennut, tavoitteenamme on olla vastuullisesti paras kiinteistönvälitys. Monesti asiat ottavat oman aikansa kypsyä, jalostua siksi timantiksi, jota me haluamme teille tarjoilla.

Toivomme, että aika olisi kypsä uudenlaiselle ajattelulle vuonna 2022.