Ensivaikutelma

Asunnon ostaminen on useimmiten vahvasti tunteen johdattelemaa. Kautta aikojen on sanottu, että ensivaikutelma asunnosta on se kaikkein tärkein. Jos se on vähänkin arveluttava, jää kauppa syntymättä, vaikka faktat puhuisivat toista kieltä. Tunne omasta tulevasta kodista ei synny, mikäli tuo kuuluisa ensivaikutelma jää ”vajaaksi”.

Puhutaan paljon siitä, miten asunnon myyjän tulisi valmistaa kotinsa asuntoesittelyyn. Vie ylimääräiset tavarat pois, tuuleta asunto, osta kukkia pöydälle, paista pullia uunissa jne. jne. jne. Totta, nämäkin voivat auttaa, mutta onko se kuitenkaan tänäpäivänä enää se ensivaikutelma?

Miksi sitten tuohon positiivisen ensivaikutelman luomiseen ei panosteta? Eikö ole tärkeää myös kiinteistönvälitysliikkeille, että heidän myymänsä asunnot ovat kiinnostavia ja luovat asunnon ostajaehdokkaissa enemmän positiivisia ensivaikutelmia? Mitä useampi ihminen asunnosta kiinnostuu ensivaikutelman perusteella, sitä enemmän ostajaehdokkaita on asuntoesittelyssä ja sitä nopeammin päästään kaikkia miellyttävään loppuratkaisuun, eikö? Menneitä ovat ne ajat, jolloin asuntoesittelyyn tultiin parin rivin lehti-ilmoituksen perusteella ja muodostettiin käsitys mahdollisesta tulevasta kodista juuri siinä, asunnon ulko-oven kynnyksellä. Nykyään, ja itseasiassa jo aika pitkään tuo kaiken ratkaiseva ensivaikutelma on syntynyt asuntoportaaleiden ihmeellisessä maailmassa. Oli se sitten oikotie.fi, etuovi.com tai naytonpaikka.com, niin nämä ovat ne kaikkein tärkeimmät kanavat ensivaikutelman luomiseen.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Laadukkaiden valokuvien merkitystä ei voi liikaa korostaa. Pitää myös muistaa, että äärimmäisen laadukkaat kuvatkaan eivät saa vääristää todellisuutta, koska silloin positiivinen ensivaikutelma kääntyy myytävää asuntoa vastaan ihmisten pettymyksenä juuri tuolla kuuluisalla ulko-oven kynnyksellä.

Valokuvilla on aina sekä tunnelmallinen, että dokumentaarinen arvo. Photoshoppailu ei kuulu asuntokuvaukseen, vaan totuus pitää välittyä myös huippulaatuisista kuvista.

Positiivisen ensivaikutelman pitää kulkea käsikädessä todellisuuden kanssa. Ainoastaan siten syntyy toimivin yhtälö asuntokauppaan. Siihen pyrimme, aina ja joka kerta.