Aaltoja & kevyttä yläpilveä

Kevät meni, humpsis. Kesä meni, polskis. Syksy tulee, loiskis.

Kohta on taas joulu. Sanotaan, että aika menee kuin siivillä. Pitää paikkansa. Sanotaan, ettei kannettu vesi kaivossa pysy. Pitää paikkansa. Sanotaan, että parempi pyy pivossa, kuin kymmenen oksalla. Pitää paikkansa.

Mennyt kevät toi uudet ajat myös kiinteistönvälittäjille.

Tilastojen mukaan kauppamäärät kokivat hurjia laskuja myös Turussa huhti- toukokuun aikana. Puhutaan jopa kolmanneksen ja ylikin menevistä kauppamäärien laskuista.

Julkisuudessa on paljon puhuttu välittäjämarkkinoiden uusjaosta, mitä se sitten tarkoittaakin. Meillä keskikokoisena toimijana alueella ei pudotukset olleet lähelläkään tuota edellä mainittua tasoa, huhtikuussa jopa toisin päin. Voiko olla niin, että suurimmat kauppamäärien pudotukset ollaankin nähty suurien toimijoiden keskuudessa? Ja jos näin, mistä moinen? Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL) on uutisoinut kauppamäärien pudotuksen jäseniensä keskuudessa (yli 400 yritystä valtakunnan laajuisesti) olleen merkittävästi pienempi. Erään suuren välitysketjun johtaja on tämän väitteen torpannut jopa valheena. Aallot ovat siis lyöneet jopa valtakunnan mediassa, kun uusjakoa on suoritettu erityisissä olosuhteissa. Voiko totuus löytyä kuitenkin niinkin yksinkertaisista asioista, kuten aktiivisuus, välittäminen, avoimuus? Meidän kokemuksen mukaan, kuten aiemmin jo vapun kirjoituksessa mainitsinkin, uusi tilanne nosti perustasoa entistäkin ylemmäs, olisiko joillain muilla voinut käydä päinvastoin? Mene ja tiedä, metkoja ovat nämäkin mutkat.

Kesä tuli, rajoitukset pikkuhiljaa poistuivat, asuntokauppa kiihtyi.

On uutisoitu, että kesä on ollut jopa ennätysten rikkomisen aikaa. Paljon töitä, paljon hikeä, ei kyyneleitä. Iloa, onnistumisia, hyviä hetkiä, pettymyksiäkin. Joka tapauksessa sekä kesä-, että heinäkuu olivat Näytönpaikalla onnistuneita kauppakuukausia. Heinäkuussa jopa ennätysmäinen. Hyvä tekeminen näyttää siis jatkuneen, olen siitä iloinen ja kiitollinen kaikille meidän yhteisössä, asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille.

Kesä meni ja näkyvissä taas tuon viruksen suhteen kevyttä yläpilveä taivaalla. Kuinka tästä kohti syksyä? Meneekö yhteiskunta jälleen sulkutilaan? Tuleeko rajoitukset takaisin? Lukemattomia avoimia kysymyksiä taas edessä.

Olemme osoittaneet vahvalla kevään ja kesän suorittamisella, että meillä on kykyä, tahtoa ja voimaa puskea läpi tulevankin, mitä aika meille edessään näyttääkin. Nyt osaamme jo varautua toimimaan rajoitetussakin ympäristössä hyvin, jatkossa vielä paremmin.

Kiitos kaikille toimijoille luottamuksesta Näytönpaikkaa kohtaan. Olkoon nuo kevyet yläpilvet hälveneviä ahkeran edessä.

-JP-