Kunnioita kilpailijaasi – muistutus reiluista toimintatavoista

Näin ajankohtaisella teemalla lähestyi alamme suurin toimija SKVL ry (Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry ) jäsenistöään 24.11.2021 toimitetulla tiedotteella, jossa haluttiin korostaa reilua kilpailua ja suitsia alalla taas kerran päätään nostavaa, räikeää, hyvän välitystavan vastaista toimintaa. 

Näin todetaan kiinteistönvälittäjien eettisessä ohjeessa:

”Kiinteistönvälittäjän on suhtauduttava toisiin kiinteistönvälittäjiin kohteliaasti ja kunnioittavasti. Kiinteistönvälittäjien keskinäisen kilpailun on kaikin tavoin oltava rehellistä. Kiinteistönvälittäjän on pyrittävä eliminoimaan yhteisössään kaikki sellaiset menettelytavat, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa asiakkaille tai kiinteistönvälittäjän ammatin arvolle.”

Tämä pitää sisällään monelle niin itsestään selvän asian. Kun asunto on toisella kiinteistönvälitysliikkeellä myynnissä ja ns. toimeksiantosopimuksen alaisena, sitä kunnioitetaan ja annetaan kilpailijallekin työrauha. Tästä ei pitäisi kiinteistönvälitysalalla vuonna 2021 edes keskustella, vaan asian tulisi olla päivänselvä, jokaiselle!

No, näin ei kuitenkaan näytä Turunkaan alueella olevan. Toimeksiantajia lähestytään kiinteistönvälitysliikkeiden toimesta todella härskisti, selvittämällä erikseen yhteystiedot tai postitse tapahtuvalla suoramarkkinoinnilla.

”Hei, huomasin, että olette jo myymässä asuntoanne ja haluaisinkin esittää teille myös meidän välitystarjouksemme…” Näin alkaa eräänkin toimijan lähettämä kirje toimeksiantajalle. Kyse ei siis ole hakuammunnasta, vaan suoraan asuntoaan muiden välityksessä myyville toimeksiantajille suunnattu kalastelukirje. Säälittävää, todella säälittävää.

Lopuksi pitää vielä todeta, että kova kilpailu on tervettä ja hyväksi omallekin toiminnalle. Edellä kuvatulla toiminnalla ei ole mitään tekemistä kilpailun kanssa. Pitää olla kova paniikki päällä, jotta moiseen touhuun alentuu.

Tämäkään toimija ei ollut SKVL:n, eikä KVKL:n jäsen, mistäköhän mahtaa johtua?

Hyvän välitystavan noudattaminen on laissa säädetty. Eettiset säännöt on luotu ikään kuin selkärangaksi toiminnalle. Ikävä kyllä näyttää siltä, että joitain toimijoita ei nämä pikkujutut kiinnosta pätkääkään, miten mahtaa sitten olla esim. kuluttajansuojan kanssa? 

Kiinteistönvälittäjän työ on paljon muutakin kuin halpa välityspalkkio, se kannattaa ottaa huomioon jo välitysliikettä valitessasi.

Jos sinua asunnon myyjänä lähestytään tällaisella kirjeellä tai puhelinsoitolla, kuulen siitä mielelläni lisää.

Turussa 2.12.2021

JOUNI PAASIO

Toimitusjohtaja, Kiinteistönvälitys Näytönpaikka Oy

Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen kiinteistönvälittäjät Ry

Hallituksen jäsen, Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *